V Prešove si pripomenuli okrúhle výročie skončenia druhej svetovej vojny

12.05.2005 Celý región

Pietnym kladením vencov a kytíc kvetov si pripomenuli 6. mája v Prešove 60. výročie ukončenia druhej svetovej vojny a víťazstva nad fašizmom. Spomienkové str...
Pietnym kladením vencov a kytíc kvetov si pripomenuli 6. mája v Prešove 60. výročie ukončenia druhej svetovej vojny a víťazstva nad fašizmom. Spomienkové stretnutia sa konali na dvoch miestach - pri Pomníku osloboditeľov a pri Pamätníku obetiam gestapa.

Hlavný rečník predseda Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) v Prešove Jozef Danko pripomenul zhromaždeným predovšetkým obete na ľudských životoch, ktoré si doteraz najväčší ozbrojený konflikt v histórii pozemskej civilizácie vyžiadal. Z toho hľadiska je mementom pre ľudstvo.
Organizátorom pietnych aktov bol Prešovský samosprávny kraj, keďže orgány verejnej správy v tomto krajskom meste majú medzi sebou dohodu o organizovaní takýchto akcií napríklad pri príležitosti výročia oslobodenia Prešova v druhej svetovej vojne (19. január) a jej skončenia.
Na akte sa zúčastnili predstavitelia krajskej a mestskej samosprávy, zástupcovia orgánov štátnej správy, členovia SZPB a predstavitelia diplomatických misií Ukrajiny, Česka a Maďarska so sídlami v Prešove a v Košiciach.
(jj)
 

Vyberte región